UPPSALA FRANSKA FILMFESTIVAL 2019

Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6B, 21 – 24 mars 2019

4 dagar med franska filmer ”…i den mytiska biografen från Bergmans barndom.”

Den 8:e upplagan av Uppsala franska filmfestival, med undertiteln

(inte) Ensam

invigs med Good luck Algeria, en komisk skidfilm lika episk som Vasaloppet! Fiktion,
animationfantasy, dokumentärfilm… Genom 17 spännande kort- och långfilmer, och med den franska regissören Pierre Jolivet som årets hedersgäst, utforskar denna upplaga det ambivalenta temat som ensamheten är. Olika synsätt på en ensamhet som antingen kan ge upphov till allvarliga samhällsproblem, eller främja introspektion.

För att bättre betona budskapet med årets utvalda filmer välkomnar festivalen två filmskapare: Pierre Jolivet (regissör av The Night Watchman, ett thriller-drama som utspelar sig i en hård värld där arbetarklassen måste kämpa för att överleva) och Yuliya
Antonova, en ung rysk skådespelerska och regissör av kortfilmer på franska. Det är ett exklusivt tillfälle för publiken att reflektera med dem “på tu man hand”.

Diskussioner med föreläsare ingår efter vissa filmer: Petit Paysan, med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), The Stopover, med f.d. militärer och Mercenary, med Sirius idrottsklubb. Vi bjuder även skolgrupper på två starka filmer: The Pirogue, om en grupp migranters odyssé, och Luna, som följer en förälskad tjej, och ställer frågor om var och ens del av skulden inom en grupp.

Slutligen utspelar sig Skuggornas armé, som valdes till 2006 års bästa film av New York Times då filmen hade biopremiär i USA, i den broderliga och nådelösa franska motståndsrörelsens värld under andra världskriget, och påminner oss såsom filmen
Tyst i klassen hur mycket bättre det är att vara Tillsammans.

Alla filmer har engelsk text.

Se trailer!

Se program!

Biljetter:
FESTIVALPASS 350kr
(80kr/film, 200kr/3 filmer)

Student, Pensionär, Ungdom upp till 18 år:
FESTIVALPASS 280kr (60kr/film, 150kr/3 filmer)

Online-försäljning på Festivalens hemsida
Förköp på Uppsala Stadsbibliotek 18 – 20 mars kl 15-20

Lämna en kommentar