Tisdag 1 oktober – MISSLYCKAT FÖRSÖK TILL LANDSTIGNING DIEPPE 19 AUGUSTI 1942

Tisdag 1 oktober, kl 18.30 Träffpunkt Storgatan 11

Föredrag på svenska av Frederic Öberg. Efterföljt av ost och vin.

De allierade, främst brittiska och kanadensiska styrkor, gjorde ett försök till landstigning  i Dieppe, en liten hamnstad vid kanalkusten, i augusti 1942. Syftet med operationen Jubilee som den kom att kallas) är alltjämt något oklart. Test av det tyska försvaret vid Atlantvallen? Förstörelse av den för Nazityskland inte så viktiga hamnanläggningen? Annat?

Operationen misslyckades av olika skäl, men framställdes av brittisk press som en framgång. Av den ca 5 000 man starka expeditionen, var det endast 1 500 av dem som kunde återvända till de brittiska hamnarna med livet i behåll. Övriga blev kvar på fransk mark, döda eller tillfångatagna.

Om denna inte så väl kända händelse under Andra Världskriget berättar Frederic Öberg, fd stabschef vid länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala, vars familj en tid på 1940-talet bodde såväl i Dieppe (före Jubilee) som i den sedermera svårt bombade grannstaden Rouen.

Anmälan till evenemanget och, om så önskas, till ost och vin (60 kr) senast 29 september genom att fylla i formuläret.

(Foto från wikipedia)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s