Programme d’automne 2022!

Bon retour à l’AFU après l’été!

Vi har ett späckat höstprogram här i Uppsala med många olika typer av evenemang både på svenska och franska. En rad av dem äger rum på Storgatan 11, med buffé, och måste förbokas, andra sker i Mallasalen på Uppsala stadsbibliotek och behöver inte förbokas, eftersom de är kostnadsfria och även tillgängliga för allmänheten – de ingår i ett nytt samarbete mellan AFU och biblioteket.

Därtill har vi en rad mysiga Petits déjeuners på Ofvandahls samt ett par härliga filmkvällar på Slottsbiografen. Och så den välmatade Temadagen förstås – se separat sida på hemsidan för program och anmälan!

Redan 7 september har vi dessutom ett extrainsatt föreningsmöte för alla medlemmar på Storgatan 11, då vi behöver lyfta några viktiga frågor med medlemmarna. Buffé serveras.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Septembre

3/9 kl. 10–12, Ofvandahls konditori: Petit déjeuner med Véronique Simon. Véronique Simon, som är universitetslektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet, delar av sina erfarenheter som både fransk medborgare och ”svensiska”, i Frankrike. Hon är även styrelseleamot i Svenska FN- förbundet, och kan i viss mån dela av sina erfarenheter därifrån, utifrån sitt ursprung. Att Véronique Simon kommer från Bretagne kan även komma på tal! Ingen föranmälan.

7/9 kl. 18.30, Storgatan 11: Föreningsmöte med föredrag och buffé. Carin Söderberg berättar om AFU:s bokcirkel och Solveig Fenet-Chantereau berättar lite om en förening för franska familjer i Uppsala, AFFU. Dagordning har kommit med separat kallelse. Föranmälan här: tidigast 29/8, senast 5/9. Buffé 100 kr, swish eller kontant.

Foto av cottonbro pu00e5 Pexels.com

15/9 kl. 18.00, Mallasalen Uppsala stadsbibliotek: Författarkväll – Det svarta S:t Barthélemy. Uppsalahistorikern och författaren Fredrik Thomasson berättar om sin bok med samma namn som kom i fjol. Thomasson har under många år bland annat i Frankrike plöjt gamla illa åtgångna rättegångsprotokoll från Sveriges besittning i Västindien mellan 1784 och 1878 – en ö som Sverige erhöll och sedermera återlämnade till Frankrike. Däremellan användes ön till bland annat handel med förslavade afrikaner och slaveri, och icke-vita invånare lydde under särskilda lagar kallade Code Noir. Ingen föranmälan. Fritt inträde för alla.

24/9 kl. 9.00–16.00, Ekonomikum. Temadagen – tema ”croissant”. Se information med program, priser och anmälan här.

Temat för årets temadag är ”croissant”.

Octobre

1/10 kl 10–12, Ofvandahls konditori: Petit déjeuner med Jan Winter, journalist, författare och musiker med ett förflutet på Sveriges Radio och TT. Han är delvis uppväxt i Frankrike
och inledde sina studier i Uppsala 1968 med franska – och ett aktivt medlemskap i dåvarande AF d´Upsal. Jan hoppas kunna inspirera deltagarna till samtal om både nära och fjärran ämnen. Ingen föranmälan.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

6/10 kl. 18.30, Slottsbiografen: Filmafton – Just Kids (2019) de Christophe Blanc avec Kacey Mottet Klein et Andrea Maggiulli. Ingen föranmälan, inget inträde för AFU-medlemmar. Övriga besökare: en film 80 kr, båda höstens filmer 120 kr.

Just Kids från 2019 visas på Slottsbiografen 6 oktober kl. 18.30.

12/10 kl. 18.30, Storgatan 11: Molièreafton. I år var det 400 år sedan Molière, eller Jean-Baptiste Poquelin, föddes i Paris. Tillsammans med Uppsala stadsteater ordnar vi en liten Molièrafton för AFU! Föranmälan här tidigast 28/9, senast 10/10. Buffé 100 kr, swish eller kontant.

Essay on Stone with Brush and Scraper: Portrait of Moliu00e8re av Adolph von Menzel (German, 1815-1905) u00e4r licensierad under CC-CC0 1.0

Novembre

3/11 kl. 18.00 OBSERVERA TIDEN, Slottsbiografen: Filmafton – Le cercle rouge (1970) de Jean-Pierre Melville avec Yves Montand, Alain Delon, Bourvil, Gian Maria Volontè, Perier François. Ingen föranmälan, inget inträde för AFU-medlemmar. Övriga besökare: en film 80 kr.

Le cercle rouge är en klassiker från 1970 med bl a Yves Montand i en av huvudrollerna.

5/11 kl. 10–12, Ofvandahls konditori:
Petit déjeuner med Frederic Öberg. Han har i sin ungdom bott och studerat i Paris och Bryssel och har bred erfarenhet av ”det franska livet”! Han har tidigare lett en fransk konversationscirkel vid Senioruniversitetet i många år. Håller ibland föredrag vid AF ute i landet. Samtalet kommer att handla om aktuella kulturella, politiska, dagsaktuella frågor i franskt nyhetsflöde. Ingen föranmälan.

Foto av Maria Tyutina pu00e5 Pexels.com

9/11 kl. 18.30, Storgatan 11:
Anne-Françoise Hivert är korrespondent för Le Monde, baserad i Sverige och täcker Skandinavien och Finland i sin bevakning. Föranmälan här tidigast 30/10 och senast 7/11.

10/11 kl. 18.00, Universitetsaulan:
Lilian Thuram möter Barbara Hendricks. Tidigare franska världsmästaren och fotbollsproffset, författaren samt hedersdoktorn vid Stockholms universitet Lilian Thuram är grundaren av en stiftelse mot rasism som har sitt säte i Paris. I höst kommer han åter till Sverige, nu för att utställningen Zoo humain, producerad av Fondation Thuram, ska sättas upp i en svensk kontext med Uppsala som utgångspunkt, genom ett samarbete mellan Fredens hus och Forum för Afrikastudier, Uppsala universitet.
I Universitetsaulan möts Lilian Thuram och operasångerskan Barbara Hendricks för ett samtal på franska (tolkat till svenska) om sina erfarenheter av rasism, både i barndomen, vardagslivet och i karriären. Inträdesavgift är valfri summa, minst 1 kr, till FN:s flyktingorgan UNHCR, för vilket Hendricks är ambassadör: 90 01 645.

24/11 kl. 18.00 Mallasalen, Uppsala stadsbibliotek:
Alice Petrén om Algeriet. I år är det 60 år sedan Algeriet frigjorde sig från den franska kolonialmakten. Alice Petrén är journalist, mångårig medarbetare på Sveriges Radio som Sydeuropakorrespondent, bl a i Frankrike, liksom korrespondent med uppdrag att bevaka frågor om migration, flykt och befolkning. Hon är också författare och har skrivit boken Terroristen i Toulouse. Anteckningar om Frankrikes algeriska historia (Appell förlag 2017): ”Algeriet var Frankrike. Landet var inte bara en koloni, utan hade parlamentsledamöter i Paris och en miljon fransmän gjorde Algeriet till sitt hemland.” Ingen föranmälan.

Alice Petrén

Décembre

1/12 kl. 18.00, Mallasalen, Uppsala stadsbibliotek:
Om franska språket med Mats Forsgren: Är det så klart att franska språket är klart?
Professor em i romanska språk, med inriktning på fransk språkvetenskap, vid Stockhols universitet, tidigare forskare vid Uppsala universitet. Han har även avvarit gästprofessor i Åbo och Bryssel. Fritt inträde för alla, medlemmar såväl som icke-medlemmar.

3/12 10–12, Ofvandahls konditori: Pétit déjeuner med Carin Söderberg, sedan flera år ansvarig för bokcirkeln i AF och ledare för konversations- och litteraturcirklar i Uppsala Senioruniversitetet. Samtalet utgår från frågan: À votre avis: de quoi parle-t-on en France aujourd´hui? Ingen föranmälan.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

14/12 kl. 18.30, Storgatan 11:
Julavslutning! Mer information kommer senare. Föranmälan här tidigast 4/12, senast 12/12. Buffé 100 kr, swish eller kontant.

Foto av Nubia Navarro (nubikini) pu00e5 Pexels.com